Bilgi Edinme

SIKÇA SORULAN SORULAR

İnternet Sayfası: www.ndk.org.tr

Adres: Devlet Mahallesi, 85. Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE

Telefon: (312) 289 93 00

E-posta: ndk@ndk.gov.tr

İletişim Merkezi: 444 635 6

www.ndk.gov.tr adresinde “Mevzuat” bölümünden;

  • Kanunlar
  • Yönetmelikler
  • Usul ve Esaslar
  • Kılavuzlar

olmak üzere NDK tarafından yayımlanan mevzuat dokümanlarına ulaşılabilmektedir. NDK tarafından hazırlanan ve dış görüşe sunulan mevzuat dokümanları da "Taslaklar" altında yer almaktadır.

www.ndk.org.tr adresinde https://www.ndk.org.tr/kilavuzlar bölümünde radyasyon güvenliği kapsamında ilgili tüm hususlara ilişkin kılavuzlar yer almaktadır.

Acil durum bildirimi, 444 635 6 NDK İletişim Merkezi menülerinden "1" tuşlanarak yapılabilir.

Radyasyondan korunma eğitimlerine ilişkin bilgiler için tıklayınız.


Radyasyon tesisinin veya radyasyon uygulamasının türüne göre Kurum tarafından belirlenmiş nitelikleri taşıyan, yetkilendirilen kişi veya yetkilendirilmek üzere başvuran kişi tarafından yükümlülüklerinin yerine getirilmesini teminen görevlendirilen ve yetkilendirilen kişiye verilen yetki kapsamında Kurum tarafından uygun bulunan gerçek kişidir.

Radyasyondan korunma sorumlusu, radyasyon tesislerinin işletilmesi ve radyasyon uygulamalarının yürütülmesine ilişkin plan, program ve talimatları hazırlamak, güvenlik ve emniyete ilişkin müdahaleleri yapmak ve yetkilendirmeye ilişkin diğer işlemleri yürütmek üzere görev ve sorumluluklara sahiptir.

Radyasyon görevlisi, görevi gereği radyasyon alanında (denetimli ve gözetimli alanlarda) çalışan, normal çalışma koşullarında halk için verilen yıllık doz sınırı üzerinde (1 mSv/yıl) radyasyon dozuna maruz kalma olasılığı bulunan ve düzenli olarak aldıkları radyasyon dozu seviyesinin belirlenmesi gereken kişi olarak değerlendirilmektedir.

Yıllık doz sınırları sağlığa zarar vermeyecek şekilde uluslararası standartlara uygun olarak, Kurum tarafından radyasyon görevlileri ve toplum üyesi kişiler için ayrı ayrı belirlenmiştir. Yıllık toplam doz aynı yıl içindeki dış ışınlama ile iç ışınlamadan alınan dozların toplamıdır. Kişilerin, denetim altındaki kaynaklar ve uygulamalardan dolayı bu sınırların üzerinde radyasyon dozuna maruz kalmalarına izin verilemez ve bu sınırlara tıbbi ışınlamalar ve doğal radyasyon nedeniyle maruz kalınacak dozlar dahil edilemez.

Radyasyon görevlileri için etkin doz ardışık beş yılın ortalaması 20 mSv’i, herhangi bir yılda ise 50 mSv’i geçemez.

Toplum üyesi kişiler için etkin doz yılda 1 mSv’i geçemez. Özel durumlarda; ardışık beş yılın ortalaması 1 mSv olmak üzere yılda 5 mSv’e kadar izin verilir.

Maruz kalınacak yıllık dozun 1 mSv değerini geçme olasılığı bulunan alanlar radyasyon alanı olarak nitelendirilir ve radyasyon alanları radyasyon düzeylerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

Denetimli Alanlar: Radyasyon görevlilerinin giriş ve çıkışlarının özel denetime, çalışmalarının radyasyondan korunma bakımından özel kurallara bağlı olduğu ve görevi gereği radyasyon ile çalışan kişilerin ardışık beş yılın ortalama yıllık doz sınırlarının 3/10’undan fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecekleri alanlardır.

Gözetimli Alanlar: Radyasyon görevlileri için yıllık doz sınırlarının 1/20’sinin aşılma olasılığı olup, 3/10’unun aşılması beklenmeyen, kişisel doz ölçümünü gerektirmeyen fakat çevresel radyasyonun izlenmesini gerektiren alanlardır.

Radyasyon tesislerine ve radyasyon uygulamalarına ilişkin faaliyetler Kuruma bildirimde bulunulmaksızın veya Kurumdan yetki alınmaksızın yürütülemez.

Kurumdan; nükleer tesis, radyasyon tesisi, radyoaktif atık tesisi işletmek ve radyasyon uygulamalarını yürütmek için lisans alınması zorunludur. Kurumdan yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına göre kurulmuş tüzel kişiler lisans alabilir.

Lisansa esas yükümlülükler, radyasyon kaynağı için lisans başvurusunun yapılması ile başlar ve radyasyon kaynağının bertarafının yapılması ile sona erer.

Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Yönetmeliği kapsamına giren radyasyon kaynaklarının;

Radyasyon kaynaklarıyla çalışılabilmesi ve her türlü amaçla bulundurulması ve kullanılması ve ithalatı ihracatı ve taşıması (açık kaynak, kapalı kaynak), imalat veya bakım ve onarım (radyoaktif kaynak içeren cihaz ve x-ışını cihazları), üretimi (açık kaynak) için Nükleer Düzenleme Kurumu‘ndan lisans alınması zorunludur.

Radyasyon üretmeyen ve/veya radyoaktif kaynak içermeyen cihazlar NDK lisansı kapsamında değildir. Bu cihazlar için lisans/izin belgesi düzenlenmez.

Radyasyon Tesislerine ve Radyasyon Uygulamalarına İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği 20. maddesi hükümleri gereği 30 kV ve altında gerilimle çalışan radyasyon üreten cihazlar, normal çalışma koşullarında erişilebilen yüzeylerinden 10 cm uzaklıktaki herhangi bir noktada doz hızının 1 µSv/saat (0.1 mrem/saat) değerini aşmaması koşulu ile yetkilendirmeye ilişkin yükümlülüklerden muaftır.

30 kV üzerinde gerilimle çalışan radyasyon üreten cihazlar, normal çalışma koşullarında erişilebilen yüzeylerinden 10 cm uzaklıktaki herhangi bir noktada doz hızının 1 µSv/saat (0.1 mrem/saat) değerini aşmaması koşuluyla ve güvenli kullanılması kaydıyla, Kurum tarafından değerlendirilerek yetkilendirmeye ilişkin yükümlülüklerden muaf tutulabilir.

Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS) olma niteliklerini taşıyan ve Kuruluş görevlendirilmiş kişi tarafından yapılmalıdır. RKS veya RKS olacak kişi dışındaki kişiler tarafından yapılan başvurular reddedilir.

Faaliyetin türüne göre RKS olacak kişide aranan nitelikler değişiklik gösterir. Faaliyet türüne göre aranan niteliklere https://ndk.org.tr internet sayfamızdaki ilgili menüden

> Hizmetlerimiz > Radyasyon Kaynakları İşlemleri > Lisanslar veya https://www.ndk.org.tr/lisans-radyasyon-uygulamalari adresinden ulaşabilirsiniz.

Malumları olduğu üzere, 5/3/2022 tarihli ve 7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 4 üncü maddesinin;

  1. Dördüncü fıkrasının (a) bendi; “Bu Kanun kapsamındaki faaliyetlere ilişkin Kurum tarafından belirlenen, (a) Faaliyetlerde görev alacak personele radyasyondan korunmaya yönelik eğitim veren tüzel kişiler, … için Kurumdan yetki belgesi alınması zorunludur.”
  2. Sekizinci fıkrası; “Bildirimlere ve yetkilendirmelere ilişkin süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve geçerlilik süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali veya daha önce yetkilendirilmiş bir faaliyet için başka bir kişinin yetkilendirilmesine ilişkin hususlar Kurum tarafından ilgili bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenir.”

hükümlerini amirdir. Bu hükümlere dayanılarak hazırlanacak yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar Nükleer Düzenleme Kurulu tarafından aşağıdaki karar alınmıştır.

2/2/2023 tarihli ve 2023-11/4 Sayılı Nükleer Düzenleme Kurulu Kararı ile;

“7381 sayılı Kanununun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile Geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda, ilgili yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar;

a) Radyasyondan Korunma Eğitimlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında eğitim faaliyeti yürüten onaylı eğitim kuruluşları ile onay belgesi süresi içerisinde onay belgesinin yenilenmesi başvurusu yapan eğitim kuruluşlarının mevcut hak ve yükümlülükleriyle bu faaliyetlerine devam etmesine,
b) Radyasyondan Korunma Eğitimlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun eğitim faaliyetine devam etmesine,
c) Radyasyondan Korunma Eğitimlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esasların "Sınav Esasları" başlıklı yedinci bölümü ile "Eğitime Katılımın ve Sınav Sonucunun Belgelendirilmesi" başlıklı sekizinci bölümü hükümlerinin Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu tarafından uygulanmasına devam edilmesine,

karar verilmiştir.”

Radyasyondan korunmaya yönelik eğitim veren tüzel kişiler aşağıda yer almaktadır:

1. Alara Radyasyon Güvenliği Danışmanlığı Ltd. Şti.

2. Aytan Teknoloji San. Tic. Ltd. Şti.

3. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

4. İlge Mühendislik Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti.

5. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı

6. Radyasyondan Korunma Derneği

7. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu

Kamu kurum ve kuruluşlarında kuruluş yetkilisi; diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla resmi yazışmalara imza atma yetkisine sahip kişidir.

Tüzel özel kişilerde (şirketler vb.) ise, tüzel kişilik adına resmi yazışmalara ve taahhütnamelere imza atmaya yetkili kişidir.

Radyasyon kaynaklarının her türlü amaçla bulundurulması ve kullanılması için Kurumdan lisans alınması zorunludur. Lisans işlemleri tamamlanmadan radyasyon kaynağı kullanılamaz.

Kurumumuzca yapılacak değerlendirme sonucuna göre veya lisans işlemleri tamamlanmaksızın faaliyet gösterildiğinin tespiti halinde idari yaptırım süreçleri yürütülebilmektedir.

Yapacağınız işlem için gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra E- devlet üzerinden başvuru yapınız. E-devlet başvuru sayfasına https://www.turkiye.gov.tr/nukleer-duzenleme-kurumu ulaşabilirsiniz.

Radyasyon Kaynakları/Uygulamaları/Faaliyetleri/Tesislerine İlişkin Lisans, İzin, Onay hizmetleri e-Devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır.

Bu hizmetler:

  • Tıbbi radyoloji, diş radyoloji ve veterinerlik radyoloji cihazları; proses kontrol ve ölçüm amaçlı sabit cihazlar; ışınlama cihazları; düşük aktiviteli radyoaktif kaynak içeren analiz, ölçüm, tespit cihazları ve X-ışını analiz cihazları; araç/konteyner tarama cihazları, paket/bagaj kontrol cihazları, kaçak/patlayıcı madde tespit dedektörleri; düşük aktiviteli radyoaktif kaynaklar; elektron demeti kaynak makineleri ile yapılan uygulamaların; endüstriyel kabinli radyoskopi uygulamalarının; radyoimmun test uygulamalarının; radyasyon kaynaklarının üretilmesi, bakım ve onarımı veya radyoaktif kaynak değişimi uygulamalarının; radyasyon kaynaklarının ithalatı, ihracatı ile taşıma faaliyetlerinin lisanslanması ve lisanslara ilişkin yenileme işlemleri
  • Radyoterapi, endüstriyel radyografi, zırhlanmış alanda yapılan endüstriyel radyografi, kuyu tipi ölçüm sistemleri, mobil/ taşınabilir nükleer ölçüm cihazları ile yapılan uygulamaların lisanslanması ve lisanslara ilişkin yenileme işlemleri
  • Nükleer tıp uygulamalarının lisanslanması ve lisanslara ilişkin yenileme işlemleri
  • Işınlama, hızlandırıcı, proton tedavi, radyoaktif kaynak hazırlama, radyasyon kaynaklarının üretilmesi, bakımı ve onarımının yapılması amacıyla özel olarak tasarlanmış tesislerin lisanslanması ve lisanslara ilişkin yenileme işlemleri
  • Lisans belgeleri üzerinde yapılacak değişiklik ile kayıp belgenin yeniden düzenlenmesi.
  • Işınlama (gama ışınlama), hızlandırıcı, radyoaktif kaynak hazırlama (radyofarmasötik hazırlama, radyoizotop jeneratörü üretimi/hazırlama) ve proton tedavi tesisleri için işletmeye alma izni.
  • Işınlama, hızlandırıcı, radyoaktif kaynak hazırlama ve proton tedavi tesisleri için işletmeden çıkarma izni.
  • Radyasyon kaynakları veya radyoaktif kaynaklarla kullanılabilecek cihaz/ekipman/donanım için ithalat, ihracat, geçici girişçıkış, taşıma izni veya uygunluk yazısı.
  • Değişiklik izni
  • Işınlama tesisleri (radyoaktif kaynağın havuz içerisinde muhafaza edildiği tesisler) için saha onayı verilmesi.
  • Radyoterapi, zırhlanmış alanda yapılan endüstriyel radyografi, radyasyon kaynaklarının üretilmesi, bakımı ve onarımı veya radyoaktif kaynak değişimi uygulamaları ve isteğe bağlı diğer radyasyon uygulamaları için mekânsal tasarım onayı verilmesi.
  • Işınlama, hızlandırıcı, proton tedavi, radyoaktif kaynak hazırlama, radyasyon kaynaklarının üretilmesi, bakımı ve onarımının yapılması amacıyla özel olarak tasarlanmış tesislerin ve nükleer tıp uygulamaları için mekânsal tasarım onayı verilmesi.

Faaliyetin türüne göre LİSANS BAŞVURU TÜRÜ, ÖN KOŞULLARI ve lisans işlem için başvurularda istenilen bilgiler ve belgeler değişiklik göstermektedir. Başvurularda gerekli belgelere https://ndk.org.tr internet sayfamızdaki ilgili menüden

> Hizmetlerimiz > Radyasyon Kaynaklarına İlişkin İşlemler > Lisanslar veya https://www.ndk.org.tr/lisans-radyasyon-uygulamalari adresinden ulaşabilirsiniz.


Aynı adreste faaliyet gösterecek cihazlar için, lisanslamayla ilgili aynı tür başvuru yapılacak ise, bu başvuruyu bir defada ve bir oturum altında yapabilirsiniz.

Eğer başvuru ücreti ödenmemiş ise, eski başvuruyu yok sayıp yeni bir başvuru oluşturabilirsiniz.

Eğer başvuru ücreti ödenmiş ise eksik olan evrakları posta ile Kurumumuza gönderebilirsiniz.

İletişim bilgileri için Bakınız 1.1.

Başvuru formlarına Kurumumuz müdahale edememektedir. 3.12’deki adımları izleyebilirsiniz.

Devir/satın alan kuruluş söz konusu cihaz için lisans başvurusunda bulunmalıdır. Bakınız 3.9.1.

  • Işınlama tesisleri
  • Hızlandırıcı tesisleri
  • Radyoaktif kaynak hazırlama tesisleri
  • Radyoterapi uygulamaları
  • Nükleer tıp uygulamaları
  • Zırhlanmış alanda endüstriyel radyografi uygulamaları
  • Radyasyon kaynaklarının üretilmesi, bakım ve onarımı veya radyoaktif kaynak değişimi yapmak amacıyla kurulan alanlar için lisans başvurusu yapılmadan önce mekânsal tasarım onayı alınması gereklidir.
  • Nükleer tıp uygulamalarının yapıldığı SPECT ve SPECT/CT üniteleri
  • Radyoterapi uygulamalarında simülasyon cihazlarının bulunduğu odalar
  • Radyoloji uygulamalarının yapıldığı odalar

için lisans başvurusu yapılmadan önce mekânsal tasarım onayı alınması gerekli olmamakla birlikte Kuruluş tarafından talep edilmesi halinde başvuruda bulunulur.


Geçerli B tipi taşıma kabı sertifikası olmayan cihazların kullanımına izin verilmemekte olup bu kapsamdaki cihazlara ilişkin;

  • İlk lisans, lisans yenileme, lisans bilgi/belge değişikliği,
  • Cihazların devir/teslim işlemleri,
  • Cihazlara yüklenmek üzere radyoaktif kaynak ithali ve kaynak değişimi

İşlemleri yapılmayacaktır.

Bu doğrultuda söz konusu cihazların ve içerisinde bulunan radyoaktif kaynakların;

  • Atık işlemi görmek üzere TENMAK Radyoaktif Atık Tesisine teslim edilmesi ve akabinde atık teslim tutanağı suretinin veya Menşei ülkeye iadesi (ihraç izni alınarak) ve akabinde gümrükten yurt dışına çıkış yapıldığını gösterir belgenin (konşimento) Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte söz konusu cihazların ve içerdikleri radyoaktif kaynakların, TENMAK Radyoaktif Atık Tesisine teslimi ve menşei ülkeye iadesi işlemleri haricinde, ihracatına ve taşınmasına da izin verilmeyecektir.

Bakım ve onarım faaliyetlerinin, Kurumdan kullanma ve bulundurma lisansı alınmış olan cihazların bulunduğu mekanda yapılması halinde; teknik servislerince verilen bakım ve onarım hizmetleri sırasında radyasyona maruz kalınmasına karşı, cihazların kullanma ve bulundurma lisansı sahibi (yetkilendirilen kişi) ile bakım ve onarımı gerçekleştiren (yüklenici) sorumluluğunda radyasyondan korunmanın temin edilerek, gerekmesi halinde dozimetre ve ilave koruyucu ekipman kullanımını da içerecek şekilde tedbir alınması gerekmekte olup bu bakım ve onarım faaliyetleri için Kurumdan lisans alınmasına gerek yoktur.

Cihazların üretim veya bakım ve onarım faaliyetlerinin fabrika, imalathane, atölye ve benzeri mekanlarda yapılması halinde; bu cihazların imalat veya bakım ve onarımlarının ve kaynak değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında radyasyondan korunmanın teminine yönelik bu işlemi gerçekleştirmek üzere Kurumdan lisans alınması gerekmektedir.

Kurumumuza muafiyet kapsamında değerlendirilmek üzere başvuruda bulunacak kuruluşlar tarafından cihazlara dair; yetkili kuruluşlar (radyasyon kaynaklarının üretiminin yapıldığı ülkedeki düzenleyici kuruluşlar ya da düzenleyici kuruluşların yetkilendirdiği kuruluşlar) tarafından cihazın tüm yüzeylerinden 10 cm mesafede alınan doz hızı ölçümlerinin 1 µSv/saat (0.1 mrem/saat) değerini aşmadığını gösteren belgenin veya cihaz için düzenleyici kuruluşlar tarafından muaf tutulduğuna ilişkin belgenin (Örneğin Alman Federal Radyasyondan Korunma Ofisi –BfS- tarafından düzenlenmiş olan tip onayı belgesi) gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca cihazın kV, mA değerleri, cihazın yüzeylerinde okunan doz hızı değerlerini içeren teknik dokümanların da gönderilmesi gerekmektedir.

Kurumumuz tarafından sürdürülen Avrupa Birliği Müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde iyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarının kullanımına ilişkin faaliyetler sırasında birey, toplum ve çevrenin iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerinden korunmasına yönelik ilkeleri belirleyen 13.05.1996 tarihli ve 96/29/EURATOM sayılı Direktifi ile paralellik sağlanması çerçevesinde, muhtemel zararlarına karşı Kurum tarafından üstünlükleri göz önünde bulundurularak kullanılması uygun görülen elektrikli cihazlar için ilgili yetkili kuruluşlar tarafından onaylanmış bir belge (tip onayı) ile yukarıdaki hususların sağlandığının gösterilmesi koşulu ile söz konusu cihazlar Yönetmeliğin 20. maddesi hükümleri doğrultusunda bildirim yükümlülüğü devam ederek yetkilendirmeye ilişkin yükümlülüklerden muaf tutulabilecektir.

Kurum tarafından verilen muafiyetler, radyasyon güvenliği ve radyoaktif kaynakların emniyeti açısından gerekli görüldüğü durumlarda kaldırılabilir. Muafiyeti kaldırılan radyasyon kaynakları için yetkilendirme başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

Dozimetre zorunluluğu her uygulama türü için (endüstri, tıp, güvenlik vs.) değişiklik gösterir. https://ndk.org.tr/tr/ internet sayfasında “Hizmetlerimiz” başlığı altında lisans için istenen bilgi ve belgeler incelenmelidir.

Dozimetri hizmetleri Kurum tarafından verilmemektedir. Dozimetri hizmeti Kurum tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan alınmalıdır. Kurum tarafından yetki verilen dozimetri hizmeti veren kuruluşlara ait bilgilere Kurum web sayfasında yer alan Hizmetlerimiz > Radyasyondan Korunma İşlemleri > Yetkilendirilmiş Kuruluşlar (Radyasyondan Korunma) menü adımları ile açılan sayfadan (https://www.ndk.org.tr/yetkilendirilmis-kuruluslar-radyasyondan-korunma) ulaşılabilir.

24/3/2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nde geçen “Doz Sınırlama Sisteminin Temel İlkelerinden “Optimizasyon” ilkesine göre; radyasyona maruz kalmaya sebep olan uygulamalarda, olası tüm ışınlanmalar için bireysel dozların büyüklüğü, ışınlanacak kişilerin sayısı, ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak mümkün olan en düşük dozun alınması sağlanmalıdır. Ayrıca Yönetmelik hükümlerine göre; yapılan işin niteliğine uygun koruyucu giysi ve teçhizat kullanılmalı, buna ek olarak denetimli alanlar içinde koruyucu giysi ve teçhizat kullanılması gerekliliğini gösteren uyarı işaretleri bulunmalıdır.

Kişisel koruyucu donanım; çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm malzeme, araç, gereç ve cihazları ifade eder.

İyonlaştırıcı radyasyondan korunmak için, radyasyon uygulaması, uygulamada kullanılan radyasyon kaynağının özelliği ile olası maruz kalma durumu göz önüne alınarak yapılan işin niteliğine uygun koruyucu donanım seçilir ve kullanılır.

Kişisel koruyucu donanımlar genellikle kişilere önemli ölçüde korunma sağlar. Koruyucu donanımların sürekli kullanıldıkları durumlarda dozlarda önemli oranda azalma sağladığı bilinmektedir. İşin yapılmasına engel teşkil etmeyen her durumda uygun koruyucu donanım muhakkak kullanılmalıdır.

Lisans sahibi ve radyasyondan korunma sorumlusu işin niteliğine uygun olan kişisel koruyucu donanımları belirleyerek yeterli sayıda temin etmek ve radyasyonla çalışanların kişisel koruyucu donanımları uygun şekilde kullanmaları için her türlü önlemi almakla yükümlüdür. Yapılan uygulamaya göre koruyucu donanımların hangi personel tarafından ne zaman ve ne şekilde kullanılacağına ilişkin kullanma talimatları hazırlanmalı ve uygulanması sağlanmalıdır. Radyasyonla çalışanlar ise koruyucu donanımların aldıkları eğitime ve talimatlara uygun olarak kullanılmasından sorumludur.

Tavsiye niteliğindeki oda boyutları aşağıda verilmektedir.

  • Periapikal Diş Röntgen Cihazları için oda boyutları 2 x 2 m2’den küçük olmamalıdır.
  • Panoramik ve Volumetrik Diş Röntgen Cihazları için oda boyutları 2 x 2,5 m2’den küçük (kumanda ünitesinin oda dışında olması ve ışınlamanın oda dışından yapılması durumunda) olmamalıdır.
  • Tek tüplü röntgen cihazının oda boyutları 3 x 5 m2’den küçük olmamalıdır.
  • Skopi cihazının oda boyutları 4 x 6 m2’den küçük olmamalıdır.
  • Anjiyo cihazının oda boyutları 4,5 x 6,5 m2’den küçük olmamalıdır.
  • Mamografi cihazının oda boyutları 2,5 x 3,5 m2’den küçük olmamalıdır.
  • Kemik yoğunluk ölçüm cihazının oda boyutları 3 x 5 m2’den küçük olmamalıdır.
  • Bilgisayarlı tüm vücut tomografi cihazının oda boyutları 4 x 5,5 m2’den küçük olmamalıdır.

Ayrıntılı bilgi için:

Tıbbi Radyoloji Uygulamalarının Yapıldığı Odaların Tasarımında Dikkat Edilecek Hususlara ve Zırhlama Koşullarına İlişkin Kılavuz (RSGD-KLV-007)

T.C. Ziraat Bankası nezdinde online tahsilat ve şubeleri yoluyla ödeme gerçekleştirilebilmektedir.

Kurumumuz adına açılmış olan "Kurum Tek İdare Tahsilat Alt Hesabımıza online ödemelerde; bireysel başvuru ise, TC. Kimlik numarası, Kurum/Firma adına yapılan başvurular da ise, vergi numarası ile sorgulama yapılarak, ödemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

IBAN ile ücret ödemeleri gerçekleşmemektedir. Başvuru ücretlerinin ödenmesi ile ilgili Bakınız 4.1. Şayet kurumumuzun iban bilgisine ulaşılarak, havale veya EFT yoluyla ödeme sağlandıysa bu ücretin iade edilmesi için kurumumuza resmi yazı gönderilmesi gerekmektedir.

Radyoloji, radyoterapi, diş, veterinerlik, ria, endüstri, araştırma, güvenlik, tarım vb. alanında yürütülen uygulamalar için yatırılan ücret cihaz başınadır. Radyasyon tesisleri (nükleer tıp, ışınlama, radyoizotop üretim, radyofarmasi vb.) için yatırılan ücret tesis başınadır.

https://ndk.org.tr internet sayfasından

> Online İşlemler > Hizmet Bedelleri bölümünden

ya da https://www.ndk.org.tr/islem-ve-hizmet-bedelleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Damga vergisine tabi bir Kurumuz. Ödemeyi sağlayan veya sağlayacak olan Kamu Kurumu hizmetin tam bedelini yatırmalı, daha sonra kurumumuza resmi yazı ile kurumsal IBAN ve tahakkuk numarasını bildirerek damga vergisi tutarının iadesini talep etmelidir.

Ödeme yapıldıktan sonra başvuruda belirtilen e-posta adresine sistem tarafından E-Fatura/E-Arşiv Fatura otomatik olarak anında gönderilmektedir. E-Fatura mükellefi olmayan Kişi/Kurum/Firmalara E-Arşiv Fatura düzenlenmektedir. Nadirde olsa kullanıcıya ulaşamayan E-fatura veya E-Arşiv Fatura Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Fatura Birimi tarafından yeniden e-posta yoluyla gönderilmektedir.

Ücret ödemesi yapılmayan başvurular, Kurum evrak sistemine kaydedilmez. 15 gün içerisinde ödemesi yapılmayan başvurular iptal edilir. Bu durumda kuruluşun lisans almak istemesi halinde tekrar başvuru yapması gerekir.

https://ndk.org.tr internet sayfasından

> Online İşlemler > Hizmet Bedelleri bölümünden

ya da https://www.ndk.org.tr/islem-ve-hizmet-bedelleri adresinden ulaşabilirsiniz.

İptal edilen başvurunuza ilişkin ödenmiş olan ücretin tarafınıza iade edilmesi için; Kurum/Firma adına yapılan başvurularda; kurumsal banka IBAN, tahakkuk ve vergi numaralarını bildiren bir yazıyla Kurumumuza başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ayrıca yanlış başvuruya ilişkin tarafınıza gönderilen faturaya istinaden İade faturasının mutlaka düzenlenmesi gerekmektedir.

Kurum /Kişi/Firma İade Faturası hazırlarken; yanlış başvuruya ait tahakkuk numarası ve fatura numarasına istinaden iade faturasının düzenlendiğini faturada belirtmelidir.

Bireysel yanlış başvurularda ise, banka IBAN, tahakkuk ve TC Kimlik numarası ile, yanlış başvuruya ilişkin İade Faturası

mutlaka yazı ekinde gönderilmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde detaylı bilgi için Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

Kurumumuzda Tevkifat kesintisi olmadığından iadesi de yapılmamaktadır.

Başvuru YBS Fatura programında E-Başvurular altında tahakkuk numarası ile sorgulanarak;

Kurum/Firma adına başvuru ise; vergi numarası, bireysel başvuru ise, sadece TC. Kimlik numarası teyit edilmeli; bilgiler doğru ise, ödemenin gerçekleştirilmesinde sorun olmadığı kişiye bildirilmelidir.

Gerekli görüldüğünde detaylı bilgi için Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

Lisans başvurusunun Kurum tarafından uygun bulunması halinde, Kurum görevlileri tarafından yerinde inceleme yapılır. Yerinde incelemede; radyasyon kaynağının konumunun ve yerleşiminin uygunluğu tespit edilir, radyasyon kaynağı ve çevresinde radyasyon ölçümleri alınır, çalışma koşulları değerlendirilir, radyasyon güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli unsurların mevcut olup olmadığı saptanır. Kurum tarafından nihai değerlendirme yapılır ve sonucun olumlu bulunması halinde kuruluşa, radyasyon kaynağının kullanılmasına ve bulundurulmasına ilişkin lisans verilir.

Bununla birlikte, lisans bilgilerinizi

> e-Devlet > NDK Lisans sorgulama

Adımlarını izleyerek kuruluş kodu ile takip edebilirsiniz. Kuruluş kodunuz, lisans numarasının KB’ den önce yazılı kısmıdır.

Kurum görevlileri, yerinde inceleme yapmak üzere gelmeden önce kuruluşunuzu bilgilendirir.

RKS Yetkilendirme ve Yetkili Kişi Taahhütnamesi, gerekli alanlar doldurularak (Kuruluş Yetkilisi adı, soyadı, imza, Kuruluş adı ve adresi, RKS adı, soyadı, TC Kimlik No vs.) kuruluş yetkilisi ve RKS’nin ıslak imzası ile imzalanmış olarak Kurumumuza posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

Diğer gerekli belgeleri lisans başvuru işleminizi yaparken E-Devlet aracılığı ile görebilirsiniz.

  • Radyasyon kaynağının kurulumu eksiksiz bir şekilde yapılarak radyasyon kaynağı çalışır hale getirilmeli.
  • Radyasyondan korunma sorumlusu ve radyasyon görevlileri radyasyon kaynağı başında bulunmalıdır.
  • Söz konusu radyasyon kaynağı cinsi için zorunlu olan koruyucu donanımlar temin edilmiş olmalıdır.
  • Dozimetre kullanımı zorunlu bir radyasyon kaynağı ise, dozimetre hizmeti temin edilmiş olmalıdır.

Lisans, verildiği haldeki koşulların değişmemesi şartıyla 5 yıl için geçerlidir.

  • Eğer mobil olmayan bir cihaz söz konusu ise bulunduğu yerde değişiklik yapılan radyasyon kaynağı için yeniden lisans başvurusu yapılmalıdır. Bakınız 3.9.
  • Eğer cihaz mobil ise Bakınız 6.15.

Lisans sahibi tarafından lisans koşullarında değişiklik olmadığının bildirilerek lisansın yenilenmesi edilmesi için süre bitiminden önceki altı ay içerisinde istenen bilgi ve belgelerle birlikte Kuruma başvurulur. Süresi içinde yapılan başvurular, Kurum tarafından incelendikten sonra gerekirse yapılacak denetim sonucunda lisans belgesi yenilenerek süresi 5 yıl uzatılır.

Kurumumuzca verilen, geçerli bir lisansın yenilenmesi için lisans süre bitiminden önceki altı ay içerisinde lisansın yenilenmesi işlemi başvurusu yapılması gerekmektedir.

Lisansın yenilenmesi başvurusu, Radyasyondan Korunma Sorumlusu tarafından yapılmalıdır. Yapacağınız işlem için gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra e-Devlet üzerinden başvuru yapınız. e-Devlet başvuru sayfasına www.türkiye.gov.tr ulaşabilirsiniz. Bakınız 3.9.

Faaliyetin türüne göre lisansın yenilenmesi başvuruları için istenilen belgeler değişiklik göstermektedir. Başvurularda gerekli belgelere https://ndk.org.tr internet sayfamızdan ilgili menüleri seçerek

> Hizmetlerimiz > Radyasyon Kaynaklarına İlişkin İşlemler > Lisanslar

 https://www.ndk.org.tr/lisans-radyasyon-uygulamalari

Vize süresinin geçirilmesi durumunda yeniden lisans başvurusu yapılması gerekmektedir. Bakınız 3.9.

Lisans Belgesi Değişikliği başvurusu, Radyasyondan Korunma Sorumlusu tarafından yapılmalıdır. Yapacağınız işlem için gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra E-devlet üzerinden başvuru yapınız. E-devlet başvuru sayfasına www.türkiye.gov.tr ulaşabilirsiniz. Bakınız 3.9.

  • Lisans sahibi Kuruluş ünvanı aynı kalmakla birlikte, cihazın fiilen faaliyet gösterdiği Birim, Şube, Merkez, Poliklinik vb. bağlı bölümlerin ünvanının değişmesi,
  • Radyasyondan korunma sorumlusunun (RKS) değişmesi,
  • Adres belediye vb. tarafından değiştirilmesi,
  • Mobil cihazların adresinin değişmesi durumlarında yapılmalıdır.

https://ndk.org.tr internet sayfamızdan ilgili menüleri seçerek

> Hizmetlerimiz > Radyasyon Kaynaklarına İlişkin İşlemler > Lisanslar

veya https://www.ndk.org.tr/lisans-radyasyon-uygulamalari adresinden ulaşabilirsiniz.

Yeni RKS tarafından e-Devlet üzerinden gerekli belgeler (Bakınız 3.10) ile birlikte lisans belgesi üzerinde değişiklik işlemi başvurusu yapılmalıdır. Radyasyon kaynaklarından lisansın yenilenmesi başvurusu yapılması gerekenler var ise bunlarla ilgili, yeni RKS, lisansın yenilenmesi başvurularını yapmalıdır. Bakınız 3.9.

Lisans sahibi kurum, kuruluş, şirket vb. unvanının değişmesi halinde eski lisans geçersiz hale geleceğinden e-Devlet üzerinden yeni lisans başvurusu yapılmalıdır. Bakınız 3.9.

Lisans sahibi kavramı, radyasyon kaynaklarıyla faaliyet yürütülmesi için Kurum tarafından kendisine lisans, izin veya yetki belgesi verilen gerçek veya tüzel kişiyi ifade etmektedir. Verilen lisans, lisansın verildiği idari ve teknik koşulları kapsamakta olup lisans verilen gerçek veya tüzel kişilik de kuruluşun, dolayısıyla lisans sahibinin tanımlanmasında belirleyici hususlardandır.

Kişiler gerçek kişi ve tüzel olmak üzere 2’ye ayrılır. Lisansın verildiği koşullardaki gerçek veya tüzel kişiliğin değişmesi durumunda, lisans sahibinin değişmesi durumu söz konusu olduğundan yeniden lisans alınması gerekmektedir.

Bu çerçevede, muayenehanenin polikliniğe dönüşmesi, gerçek kişiden tüzel özel kişiliğe dönüşümün gerçekleşmesi nedeniyle yeniden lisans başvurusu yapılması gerekmektedir. Bakınız 3.9.

E-devlet üzerinden adres değişikliği ile ilgili belediye vb. kuruluştan alınan belge sureti ve diğer gerekli belgeler (Bakınız 3.10) ile birlikte lisans belgesi üzerinde değişiklik işlemi başvurusu yapılmalıdır. Bakınız 3.9.

Mobil cihazın bulunduğu adresin değişmesi durumunda lisans belgesi değişikliği başvurusu yapılmalıdır. e-Devlet üzerinden gerekli belgeler (Bakınız 3.10) ile birlikte lisans belgesi üzerinde değişiklik işlemi başvurusu yapılmalıdır. Bakınız 3.9.

Lisansın geçerlilik süresi dolmadığı takdirde lisans belgesinin yeniden düzenlenmesi işlemi yapılmalıdır. Bakınız 3.9.

  • Radyasyon kaynağının satış veya devrinin yapılması
  • Radyasyon kaynağının kullanım dışı yapılarak depoya kaldırılması
  • Radyasyon kaynağının hurdaya (HEK’e) ayrılması durumlarında yapılmalıdır.

Radyasyon kaynağının satış veya devrinin yapıldığı kuruluşun adı, açık adresi ve gerekli irtibat numaralarının belirtildiği dilekçe Kuruma posta ile gönderilmelidir.

Lisansın sonlandırılması, Kurum tarafından belirlenen hususlar yerine getirilinceye kadar lisans sahibinin yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz. Lisans sahibi radyoaktif kaynaklarını mahrecine veya atık işleme tesisine gönderir veya bir başka kişiye satar/devreder. Satış/devir işlemi; satış/devir yapılacak kişinin lisans almak üzere yaptığı başvurunun, Kurum tarafından uygun bulunması durumunda gerçekleşir.

Radyasyon kaynağının depoya kaldırıldığı yerin açık adresinin belirtildiği ve radyasyon kaynağının tekrar kullanımının planlanması durumunda lisans başvurusunda bulunulacağına dair dilekçe Kuruma posta ile gönderilmelidir.

Lisans belgesinin aslı ve hurdaya (HEK’e) ayrıldığını gösteren tutanak sureti Kuruma posta ile gönderilmelidir.

Mobil cihazların farklı illere taşınması durumunda aşağıdaki linkte yer alan işlemlerin yapılması ve e-taşıma formunun doldurularak kayıt altına alınması gerekmektedir.

https://www.ndk.org.tr/e-tasima-islemleri

Bir kuruluş tarafından bir radyasyon kaynağı için alınan lisans başka bir kuruluşa devredilemez. Bu lisans, başvurusu yapılan kaynakların Kurum tarafından onaylanan kişilerin sorumluluğu altında ve başvuruda belirtilen adresteki faaliyetini kapsar.

Lisans süresi içinde tesis sorumlusunun değişmesi halinde; lisans koşullarında değişiklik olmadığını belirten dilekçe ve yeni tesis sorumlusu tarafından doldurulmuş ilgili uygulamaya ilişkin başvuru formu ile Kuruma yazılı olarak bildirilir.

Kurum tarafından, söz konusu değişikliğe ilişkin kayıtlar güncellenir.

Kurumumuzca yapılacak değerlendirme sonucuna göre veya lisans işlemleri tamamlanmaksızın faaliyet gösterildiğinin tespiti halinde 7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 24’üncü ve 25’inci maddeleri hükümlerinin uygulanması söz konusu olmaktadır.

X-ışını cihazlarının X-ışını tüpleri radyoaktif madde içermediğinden, bu tüpler radyoaktif maddeler için gerekli olan atık prosedürüne tabi olmayıp atık işlemleri TENMAK sorumluluğunda değildir. Ancak X-ışını tüplerinin Berilyum (Be) gibi kimyasal maddeleri içerebilmeleri nedeniyle, kimyasal atık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 Eylül 2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” kapsamında lisans almış geri kazanım/bertaraf tesislerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Radyoaktif maddelerin ithalat, ihracat veya taşınması faaliyetleri, aşağıda belirtilen mevcut mevzuat uyarınca Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) düzenlemesine tabidir.

  • 5/3/2022 tarihli ve 7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanunu 95 sayılı Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi
  • 17.12.2020 tarihli ve 31337 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Radyasyon Tesislerine ve Radyasyon Uygulamalarına İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği
  • 24.03.2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği
  • 08.07.2005 tarihli ve 25869 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Radyoaktif Maddenin Güvenli Taşınması Yönetmeliği
  • 13.02.2020 tarihli ve 31038 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Nükleer İhracat Kontrolü Yönetmeliği
  • Radyasyon Kaynaklarının Yurda Girişi, Yurt Dışına Çıkışı, Transit Geçişi ve Taşınması Faaliyetlerinin Yetkilendirilmesin İlişkin Usul ve Esaslar
  • 31.12.2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Radyoaktif maddeler ile Bunların Kullanıldığı Cihazların İthaline İlişkin Tebliğ

Radyoaktif maddeler, tehlikeli madde sınıfına dâhil olmaları bakımından, radyoaktif maddelerin taşınması faaliyeti ayrıca, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığınca yürütülmekte olan tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin mevzuata tabidir.

Radyoaktif kaynakların ithal edilebilmesi için Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan (NDK) ithal izin alınması gerekir.

İthal edilmek istenen radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynağın içinde bulunduğu cihaz Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nin 5. Maddesinde belirtilen muafiyetler kapsamında ise, ithal izni başvurusu;

  • Radyoaktif kaynakların ithalatı, ihracatı ve taşınmasına yönelik, NDK’dan lisans almış kuruluşlarca veya
  • Başka kuruluşlara satış amacı olmaksızın, ilgili radyoaktif kaynağı yalnız kendi faaliyetlerinde kullanacak olan kullanıcısı kuruluş tarafından yapılır.

İthal edilmek istenen radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynağın içinde bulunduğu cihaz Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nin 5. Maddesinde belirtilen muafiyetler kapsamında değil ise; ithal izni başvurusundan önce, ithal edilecek radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynak içeren cihazın yurt içindeki kullanıcısı olacak kuruluş tarafından, NDK’ya kullanma ve bulundurma lisansı başvurusunda bulunulması ve başvurunun NDK tarafından uygun bulunması gerekir. Bu koşulu sağlayan radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynak içeren cihazların ithal izni başvurusu;

  • Radyoaktif kaynakların ithalatı, ihracatı ve taşınmasına yönelik, NDK’dan, lisans almış olan kuruluş tarafından veya
  • Radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynak içeren cihazın kullanımı veya bulundurulmasına yönelik, NDK’dan, kullanma- bulundurma (KB) lisansı almış veya lisans başvurusu Kurumumuzca uygun bulunmuş olan kullanıcı kuruluş tarafından yapılır.

NDK’ya yapılacak tüm lisans başvuruları, e-devlet üzerinden gerçekleşmektedir.

7381 sayılı Kanun uyarınca NDK’nın iznine tabi olan radyoaktif madde veya bunlarla ilişkili malzemelere ilişkin gümrük tarife pozisyonları, Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl Resmî Gazete’de yayımlanır.

9022.19 GTİP numaralı x-ışını cihazları veya 9022.30 GTİP numaralı x-ışını tüplerinin ithalatında NDK’dan izin alınması gerekmemektedir. X-ışını cihazlarının ithalat ve ihracat faaliyetlerini yapacak kuruluşlara NDK tarafından lisans verilmesi uygulaması da sonlandırılmıştır.

Radyoaktif kaynakların veya radyoaktif kaynak içeren cihazların ihraç edilebilmesi için NDK’dan ihraç izin alınması gerekir.

Radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynak içeren cihazların ihraç izni başvurusu;

Radyoaktif kaynakların ithalatı, ihracatı ve taşınmasına yönelik, NDK’dan, lisans almış olan kuruluş tarafından veya

Radyoaktif kaynak veya radyoaktif kaynak içeren cihazın kullanımı veya bulundurulmasına yönelik, NDK’dan, kullanma- bulundurma (KB) lisansı almış olan, kullanıcı kuruluş tarafından yapılır.

NDK’ya yapılacak İthalat-İhracat-Taşıma lisansı başvuruları e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Başvurular lisans alacak kuruluşun Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS) tarafından kendi e-devlet şifresi ile yapılmalıdır.

https://ndk.org.tr/tr/hizmetlerimiz/ithalat-ihracat-tasima faaliyetleri/ithalat-ihracat-tasima-lisansi/ilk-basvuru adresinde bulunan bilgi ve belgelerle birlikte

https://www.turkiye.gov.tr/ndk-imalatbakimonarimkaynak-degisim- sokmetasima-ithalat-ihracat-ve-tasima-faaliyetlerinin-lisanslanmasi- 4386 linkinden e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekir.

Gerekli bilgi ve belgelere https://ndk.org.tr internet sayfamız ilgili menülerinden

> Hizmetlerimiz > İthalat-İhracat-Taşıma Faaliyetleri > İthalat- İhracat-Taşıma Lisansı > İlk Başvuru

veya https://www.ndk.org.tr/ilk-basvuru adresinden ulaşabilirsiniz.

E-devlet başvurusu sırasında sisteme girmiş olduğunuz mail adresine, başvurunuz tamamlandıktan sonra gönderilen mailde tahakkuk numarası ve ücretin yatırılacağı banka bilgisi yer almaktadır.

https://ndk.org.tr internet sayfasından

> Online İşlemler > Hizmet Bedelleri bölümünden

ya da https://www.ndk.org.tr/islem-ve-hizmet-bedelleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Vize başvurusu e-Devlet üzerinden kuruluşunuzun Radyasyondan Korunma Sorumlusu tarafından yapılır.

Vize başvurusu yaparken istenecek bilgi ve belgelere aşağıdaki linkten ulaşılabilir;

Hizmetlerimiz > İthalat-İhracat-Taşıma Faaliyetleri > İthalat- İhracat-Taşıma Lisansı > Yenileme Başvurusu

veya https://www.ndk.org.tr/yenileme-basvurusu

Kurumumuzdan alınmış olan İthalat-İhracat-Taşıma Lisansındaki değişiklikler için ( Radyasyondan korunma sorumlusu, adres veya unvan değişikliği vb.) E-devlet üzerinden, lisanslı Kuruluşun Radyasyondan Korunma Sorumlusu (RKS) tarafından başvuru yapılmalıdır. Değişiklik başvurusunda gereken bilgi ve belgelere aşağıdaki linkten erişilebilir.

Hizmetlerimiz > İthalat-İhracat-Taşıma Faaliyetleri > İthalat- İhracat-Taşıma Lisansı > Değişiklik Başvurusu

veya https://www.ndk.org.tr/degisiklik-basvurusu

Radyasyon uygulamalarında veya radyasyon tesislerinde kullanılmak üzere üretilen açık veya kapalı radyoaktif kaynakların için e- devlet üzerinden NDK’ya ithal izni başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvurular: İthalat/İhracat (IL) lisansına sahip kuruluş veya Kullanma Bulundurma (KB) lisansına sahip kuruluşun Radyasyondan Koruma Sorumlusu (RKS) tarafından yapılmalıdır. E-Devlet başvurusunda istenecek bilgi ve belgelere aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Hizmetlerimiz > İthalat-İhracat-Taşıma Faaliyetleri > İthal İzni > Radyoaktif Kaynaklar

veya https://www.ndk.org.tr/ithal-izni

e-devlet başvurusu sonrası Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Portal Sistemi üzerinden de başvuru yapılmalıdır.

E-devlet üzerinden NDK’ya yapılan ithal izni başvurusuna ilişkin Tek Pencere Sisteminde; açık radyoaktif kaynaklar için 0852 (TPS-TAEK Uygunluk Yazısı (Düşümlü)) ve kapalı radyoaktif kaynaklar için 0893 (TPS-TAEK Uygunluk Yazısı (Tek Kullanımlık)) kodlu belgelerle başvuru oluşturulması https://uygulama.gtb.gov.tr/TekPencere) ve NDK’nın onayına sunulması gerekmektedir. (Başvuru sahibi Kuruluşlarca, TPS üzerinde oluşturulacak belgenin “evrak kodu” alanına, NDK’ya yapılan ilgili e-başvuru numarası (örn:2020.01.000XXX) ve başvuru tarihi bilgisinin girilmesi gerekmektedir. TPS'de oluşturulacak belge ve içeriğine ilişkin uygulama kılavuzuna aşağıdaki linkten erişilebilir. https://ndk.org.tr/tr/component/remository/func- startdown/2005/lang,tr-tr/?Itemid=301

E-devlet üzerinden NDK’ya yapılan ithal izni başvurusuna ilişkin Tek Pencere Sisteminde; açık radyoaktif kaynaklar için 0852 (TPS-TAEK Uygunluk Yazısı (Düşümlü)) ve kapalı radyoaktif kaynaklar için 0893 (TPS-TAEK Uygunluk Yazısı (Tek Kullanımlık)) kodlu belgelerle başvuru oluşturulması https://uygulama.gtb.gov.tr/TekPencere) ve NDK’nın onayına sunulması gerekmektedir. (Başvuru sahibi Kuruluşlarca, TPS üzerinde oluşturulacak belgenin “evrak kodu” alanına, NDK’ya yapılan ilgili e-başvuru numarası (örn:2020.01.000XXX) ve başvuru tarihi bilgisinin girilmesi gerekmektedir. TPS'de oluşturulacak belge ve içeriğine ilişkin uygulama kılavuzuna aşağıdaki linkten erişilebilir. https://ndk.org.tr/tr/component/remository/func- startdown/2005/lang,tr-tr/?Itemid=301

TPS ‘deki başvurunuz NDK tarafından onaylanmış ise TPS belgesinin içeriğindeki bilgilerde (Gümrük bilgisi, Rejim kodu, satır içeriği vb.) değişiklik yapılamaz. Ndk’ya e-devlet üzerinden güncel ve doğru bilgileri içeren yeni bir başvuru yapılarak o başvuruyla ilişkili yeni bir

Tek Pencere başvurusu yapmanız ve NDK’nın onayına sunmanız gerekir.

TPS ‘deki başvurunuz NDK tarafından onaylanmamış ise başvurunuzu geri çekerek TPS belgesinin içeriğindeki bilgileri güncelleyebilirsiniz.

TPS ‘deki başvurunuz NDK tarafından onaylanmış ise TPS belgesinin içeriğindeki bilgilerde (Gümrük bilgisi, Rejim kodu, satır içeriği vb.) değişiklik yapılamaz. Ndk’ya e-devlet üzerinden güncel ve doğru bilgileri içeren yeni bir başvuru yapılarak o başvuruyla ilişkili yeni bir

Tek Pencere başvurusu yapmanız ve NDK’nın onayına sunmanız gerekir.

TPS ‘deki başvurunuz NDK tarafından onaylanmamış ise başvurunuzu geri çekerek TPS belgesinin içeriğindeki bilgileri güncelleyebilirsiniz.

Onaylanmış başvuruların süresi geçmesi durumunda, NDK ‘ya yeniden e-devlet ve Tek Pencere üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.

NDK’dan ihraç izni alınması sonrası, ihracat işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğine dair NDK’ya bildirim yapılması gerekir. Radyoaktif kaynakların yurt dışına gönderilmesini takiben en geç on beş gün içinde, izin sahibi kuruluş tarafından; gönderme işleminin tamamlandığını belgeleyen gümrük beyannamesi, tek pencere ekran görüntüsü ve yurt dışındaki firmanın radyoaktif kaynağı teslim aldığını gösterir belgenin NDK’ya gönderilmesi gereklidir.

Radyoaktif kaynaklara ithal/ihraç izni verilebilmesi için başvuru yapacak kurulusun İthalat/İhracat (IL) lisansına sahip olması veya Kullanma Bulundurma (KB) lisansına sahip Kuruluş olması veya Kullanma Bulundurma (KB) başvurusu NDK tarafından kabul edilmiş kuruluş olması gerekmektedir.

KB ya da IL lisansına sahip değilseniz radyoaktif kaynak ithal/ihraç edemezsiniz.

Kullanıcı kuruluş olarak İthal/ihraç izin başvurusunda bulunmanız halinde radyoaktif kaynak ya da cihazın lisans adresinize taşınması için, radyoaktif kaynakların taşınmasına yönelik NDK’dan; Taşıma Lisansı (TL) ya da İthalat-İhracat-Taşıma Lisansı (IL) olan bir firmadan hizmet almanız gerekmektedir.

İthalat-ihracat-taşıma lisansınız var ise İthal/İhraç iznine başvurabilir, taşımayı kendiniz yapabilirsiniz.

Radyoaktif maddeler Radyoaktif Maddenin Güvenli Taşınması Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uygun şekilde; sınıflandırılır, paketlenir, etiketlenir ve ilgili mevzuat uyarınca NDK’dan gerekli yetkileri almış kuruluşlar tarafından taşınır.

Açık radyoaktif kaynakları, kendi tesis veya uygulamalarında kullanmak ve bulundurmak üzere NDK’dan lisans almış kullanıcı kuruluşların, yurt dışından ithal ettikleri veya yurt içindeki üreticisinden teslim aldıkları açık radyoaktif kaynaklar, başka bir kullanıcı kuruluşa, lisans koşullarında aksi NDK tarafından belirtilmedikçe, devredilmez, satılmaz veya taşınmaz.

Kapalı radyoaktif kaynak veya kapalı radyoaktif kaynak içeren cihazlar; bu radyoaktif kaynakları kendi tesis veya uygulamalarında kullanmak ve bulundurmak üzere NDK’dan lisans almış kullanıcı kuruluşlar arasında, söz konusu radyoaktif kaynağın kullanıcı kuruluşlar arasında satış veya devrine ilişkin NDK’ya bildirim yapılarak NDK’nın uygun görüşü alınması sonrası taşınabilir.

NDK tarafından toplam miktara sınır koyma hakkı saklı kalmak kaydıyla; toplam aktivitesi veya aktivite konsantrasyon değeri, muaf madde veya muaf gönderiler için, Radyoaktif Maddenin Güvenli Taşınması Yönetmeliği’nin Ek-1’i uyarınca belirlenen aktivite veya aktivite konsantrasyon değerlerini aşan radyoaktif maddelerin taşınması, NDK’ dan lisans almış kuruluşlar tarafından, radyoaktif kaynağın özelliklerine bağlı olarak NDK tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Kapalı radyoaktif kaynak içeren taşınabilir cihazların taşınması; bu cihazları kullanmak ve bulundurmak üzere NDK’dan lisans almış kullanıcı kuruluşlar tarafından, NDK tarafından belirlenen bildirimleri yapma koşuluyla yalnız kendi cihazları için gerçekleştirilebilir.

Yüksek aktiviteli radyoaktif olmayan radyoaktif kaynakların, NDK’dan taşımaya yönelik lisans almış kuruşular tarafından gerçekleştirilecek taşınmalarında, her taşıma için izin alınması gerekmemektedir.

Aktiviteleri, NDK tarafından belirlenmiş aktivite düzeylerinin üzerinde olan ve “Yüksek aktiviteli radyoaktif kaynak” olarak değerlendirilen radyoaktif kaynakların; ithalatı veya ihracatı kapsamında veya yurt içindeki kuruluşlar arasında taşınmaları için; taşıma faaliyeti gerçekleştirilmeden önce, radyoaktif kaynakların taşınmasına yönelik NDK’dan lisans almış kuruluşlar tarafından, her taşıma için, NDK’dan taşıma izni alınır.

Yüksek aktiviteli radyoaktif kaynağın ithalatı veya ihracatı izin başvurusu yapılması halinde ayrıca taşıma izni alınması gerekmez, taşımaya yönelik bilgi ve belgeler ithal veya ihraç izni kapsamında NDK’ya gönderilir.

Yüksek aktiviteli radyoaktif kaynaklar hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.ndk.org.tr/yuksek-aktiviteli-radyoaktif-kaynaklar-icin-tasima-izni

Kurumumuz tarafından lisans veya yetki belgesi almış firmaların listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Hizmetlerimiz > İthalat-İhracat-Taşıma Faaliyetleri > İthalat- İhracat-Taşıma Lisansı > Lisans Almış Kuruluşlar

veyahttps://www.ndk.org.tr/lisans-almis-kuruluslar

Transit Geçiş İzni başvuruları e-devlet üzerinden yapılmakta olup izin alacak kuruluşun Radvasvondan Korunma Sorumlusu (RKS) tarafından yapılmalıdır. Başvuruda istenecek bilgi ve belgelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Hizmetlerimiz > İthalat-İhracat-Taşıma Faaliyetleri Yetkilendirmeleri > Transit Geçiş İzni

veya https://www.ndk.org.tr/transit-gecis-izni

702 sayılı KHK ve bu KHK uyarınca yürürlükte olan mevzuat gereğince; Radyasyon kaynaklarını taşımak için NDK’dan lisans almak zorunludur.

Lisans almış kuruluşlar radyoaktif kaynakların her ithal, ihraç veya transit geçişi için NDK’dan ayrıca izin almak zorundadır. NDK’dan yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına göre kurulmuş tüzel kişiler lisans alabilir.

Sonuç olarak Radyoaktif maddelerin (RAM) Türkiye üzerinden transit geçişi için; radyoaktif kaynakların ithal-ihraç-taşınmasına yönelik NDK’dan lisan almış kuruluş tarafından transit izni başvurusu yapılmalıdır. Bu nedenle, lisanslı bir kuruluşla iletişim kurmanız gerekir ve sizin adınıza, bu lisanslı kuruluş, RAM'in transit geçiş izni için e-devlet üzerinden başvuru yapabilir.

Başvurunuz henüz değerlendirilmedi ise NDK’ya ilgili başvuru için iptal ve ücret iadesi talebinize ilişkin dilekçe gönderebilirsiniz. Başvurunuz değerlendirildi ve TPS üzerinden izniniz verildi ise ücret iadesi yapılmamaktadır.

Radyoaktif kaynak içeren cihazlara ithal izni verilebilmesi için öncelikle söz konusu cihazın kullanıcısı olacak kuruluş tarafından e- devlet üzerinden NDK’ya kullanma ve bulundurma lisansı başvurusu yapılması ve başvurunun NDK tarafından uygun görülmesi gerekmektedir. Lisans başvurusunun uygun bulunması sonrasında ithal iznine yine e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.

İhraç edilen radyoaktif kaynak içeren cihazın lisansı iptal olur. Bu sebeple ithal iznine başvurmadan önce e-devlet üzerinden kullanma ve bulundurma lisansı başvurusunda bulunulmalıdır. Lisans başvurusunun uygun bulunması sonucunda ithal iznine başvurabilir.

Kullanımı ve bulundurulmasına ilişkin NDK’dan lisans alınmış olan, radyoaktif kaynak içeren endüstriyel radyografi cihazlarının geçici olarak yurt dışına çıkışı ve yurda girişi için; cihazları kullanmak ve bulundurmak üzere NDK’dan lisans almış kuruluş tarafından, e- devlet üzerinden NDK’ya geçici çıkış-giriş izni başvurusu yapılması gerekmektedir.

Serbest bölgelerde kullanılması ve bulundurulmasına ilişkin NDK’dan lisans alınmış olan, radyoaktif kaynak içeren endüstriyel radyografi cihazlarının, kaynak değişim amaçlı yurt içine getirilip tekrar serbest bölgeye girişi için; cihazları kullanmak ve bulundurmak üzere NDK’dan lisans almış kuruluş tarafından, e- devlet üzerinden NDK’ya geçici giriş-çıkış izni başvurusu yapılması gerekmektedir.

Lisansın iptal olduğu durumlar aşağıda belirtilmiştir:

Geçici çıkış-giriş izni verilmesi sonrasında yurt dışına gönderilen ancak kullanma ve bulundurma lisansı geçerlilik süresi içerisinde yurda girişi yapılmayan cihazların yurda getirilmesi için kullanma ve bulundurma lisans başvurusu yapılarak ithal izni alınması gerekmektedir.

Geçici çıkış-giriş izni verilmesi sonrasında yurt dışına gönderilen ancak geçici çıkış-giriş izini geçerlilik süresi içerisinde yurda girişi yapılmayan radyoaktif kaynak içeren taşınabilir cihazların yurda getirilmesi için ithal izni ve yeniden kullanma ve bulundurma lisansı alınması gerekmektedir.

Geçici çıkış-giriş izni verilmesi sonrasında yurt dışına gönderilen ve yurtdışında cihaz içerisindeki radyoaktif kaynağın değiştirilmesi durumunda; geçici çıkış-giriş izini geçerliliğini yitirir, cihazın içindeki yeni radyoaktif kaynakla beraber yurda giriş öncesinde ithal izni ve yeniden kullanma ve bulundurma lisansı alınması gerekmektedir. Başvurularda cihaz içinden çıkarılan eski kaynağın mahrecine veya üreticisine teslim edildiğine dair belgelerin Kurumumuza bildirilmesi gerekmektedir.

7381 sayılı Kanun’un 24’üncü ve 25’inci maddelerinde sayılan fiillerin işlenmesi halinde adli ve idari yaptırımlar uygulanır.

adresinde sayılan fiillerin işlenmesi halinde adli ve idari yaptırımlar uygulanır.

Radyasyon ölçüm görevlisi, radyasyon ölçümlerine ilişkin işleri yapmakla görevli, en az 4 (dört) yıllık eğitim veren üniversitelerin fen veya mühendislik fakültelerinden mezun olan ve Radyasyon Ölçümü ve Radyasyondan Korunma (RÖRK) Kursunu tamamlamış ve TAEK tarafından yapılan sınav sonucunda başarı belgesi almış şirket çalışanıdır.

  • Radyasyon ölçüm cihazlarının çalışır durumda olduğunu takip etmek, olası arıza durumlarını belge sahibine bildirmek,
  • Radyasyon ölçümlerini yapmak,
  • Radyoaktif malzeme tespit edilmesi durumunda; gözetim faaliyeti hizmeti verilen müşterinin iletişim bilgilerini, ölçümü yapılan dış ticarete konu malın türünü, miktarını, ölçüm yapılan yerde tespit edilen doğal radyasyon seviyesi ile radyasyon ölçümü yapılan malda tespit edilen ölçüm sonuçlarını ve yapılan işlemleri içeren raporu hazırlamak,
  • Radyoaktif malzeme tespit edilmesi durumunda, olay mahallinde emniyeti ve radyasyondan korunma ile ilgili tedbirleri zamanında almak/aldırmak,
  • Uluslararası Gözetim Şirketlerinin Radyasyon Ölçümü Yapabilmelerine İlişkin Usul ve Esaslar’ın 12 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kayıtları tutmak.

Radyasyondan korunma görevlisi, tesiste radyasyon ölçüm sisteminin işletilmesine ilişkin faaliyetleri yapmakla görevli, meslek yüksekokullarının teknik bölümlerinden veya üniversitelerin 4 (dört) yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olan, radyasyon ölçümü ve radyasyondan korunma (RÖRK) kursunu tamamlamış ve TAEK tarafından yapılan sınav sonucunda başarı belgesi almış tesis çalışanıdır.

  • Radyasyon uyarısı durumunda yapılması gerekenler kapsamındaki talimatları ve irtibat bilgilerini Sabit Radyasyon Ölçüm (SRÖ) cihazının kontrol ünitesinin bulunduğu yerlerde görülebilir şekilde asmak,Metal hurda yüklü araçların SRÖ cihazlarının bulunduğu kapılardan geçişlerini sağlamak,
  • Radyasyon uyarısı durumunda Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Değerlendirmesine İlişkin Usul ve Esaslar ek-4’te belirtilen talimatları yerine getirmek/getirilmesini sağlamak,
  • Radyasyon ölçüm cihazlarının çalışır durumda olduğunu takip etmek, olası arıza durumlarını belge sahibine bildirmek,
  • Tesisteki radyasyon ölçümlerini yapmak ve radyasyondan korunma ile ilgili önlemleri almak,
  • Metal hurda malzemelerin elleçleme, tahmil ve tahliye işlemlerinde çalışan personeli radyasyondan korunma konularında bilgilendirmek.

Boyutları 2x2x2 metreden az olmamak üzere; tüm kenarları en az 20 cm beton et kalınlığında olan ve 20 cm beton et kalınlığına sahip bir kapağı bulunan zemine gömülü depolama kuyusudur. (NOT: Kolay açılıp kapanabilmesi açısından boyutları ve kalınlığı aynı kalmak koşuluyla beton kapak 2 veya daha fazla parça şeklinde tasarlanabilir)

Karantina sahası radyasyon uyarısı durumunda kullanılmak üzere belirlenmiş; etrafının, yetkisiz kişilerin girişini engelleyecek şekilde tel örgü veya güvenlik şeridi ile çevrilebilmesine ve radyasyon uyarı levhalarının uzaktan görülebilecek şekilde konulabilmesine imkân veren, yüzey alanı 100 m2 ’den az olmamak üzere, iç zemini beton ile kaplanmış alandır.

Bakınız 8.1 ve 8.3.

Eğitimler, TENMAK ve onaylı eğitim kuruluşlarından (www.tenmak.gov.tr adresinden Ürün ve Hizmetlerimiz-Hizmetlerimiz-Eğitim ve Sınav Hizmetleri-Onaylı Eğitim Kuruluşları) alınabilir. 9.5. Başvuruda gerekli olan belgeler nelerdir?

  • SRÖ ve TRÖ cihazlarına ait geçerli kalibrasyon belgeleri (Faaliyetlere ilişkin ölçüm, analiz, test, muayene, kalibrasyon ve benzeri hizmetleri, alanında akredite edilmiş olan ve varsa Kurum tarafından belirlenen ek şartları sağlayan kuruluşlardan temin etmek gerekmektedir.)
  • Radyasyon ölçüm cihazlarının geçerli kalibrasyon belgeleri (Faaliyetlere ilişkin ölçüm, analiz, test, muayene, kalibrasyon ve benzeri hizmetleri, alanında akredite edilmiş olan ve varsa Kurum tarafından belirlenen ek şartları sağlayan kuruluşlardan temin etmek gerekmektedir.)

Kamu kurum ve kuruluşlarında kuruluş yetkilisi; diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla resmi yazışmalara imza atma yetkisine sahip kişidir.

Tüzel özel kişilerde (şirketler vb.) ise, tüzel kişilik adına resmi yazışmalara ve taahhütnamelere imza atmaya yetkili kişidir.

Yapacağınız işlem için gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra E-devlet üzerinden başvuru yapınız. E-devlet başvuru sayfasına www.türkiye.gov.tr ulaşabilirsiniz.

Radyasyondan Korunma İşlemleri yalnızca E-devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. Bu hizmetler:

9.4.1. Nükleer Düzenleme Kurumu/Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Belgesi

9.4.2. Nükleer Düzenleme Kurumu/Uluslararası Gözetim Şirketi Uygunluk Belgesi

Uygunluk belgesinin türüne göre başvurularda istenilen bilgiler ve belgeler değişiklik göstermektedir. Başvurularda gerekli belgelere aşağıdaki seçenekleri seçerek ulaşabilirsiniz.

//ndk.org.tr/tr/ internet sayfasından aşağıdaki seçenekleri seçerek ulaşabilirsiniz.

 Hizmetlerimiz  Radyasyondan Korunma İşlemleri

https://www.ndk.org.tr/dozimetri-hizmeti-verecek-kuruluslarin-yetkilendirilmesi

https://www.ndk.org.tr/uluslararasi-gozetim-sirketlerinin-yetkilendirilmesi

Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Belgesi için başvuru belgeleri:

- yetkili kişi tarafından imzalı ve kaşeli başvuru dilekçesi,

- yetkili kişi tarafından imzalı ve kaşeli başvuru formu,

- Sabit ve taşınabilir radyasyon ölçüm (SRÖ, TRÖ) cihazlarının teknik özelliklerini gösteren belgeler,

- SRÖ ve TRÖ cihazlarına ait geçerli kalibrasyon belgeleri (24.3.2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ Madde 16 uyarınca taşınabilir radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonunun TENMAK tarafından yapılması gereklidir.),

- Radyasyondan korunma görevlilerine ait ön lisans veya lisans diploma sureti, özgeçmiş ve RÖRK kursuna ait başarı belgeleri,

- SRÖ cihazlarının, karantina sahalarının ve geçici depolama kuyusunun tesis içerisindeki yerlerini gösterir krokiler.

Radyasyon Ölçümü Yapabilme Uygunluk Belgesi için başvuru belgeleri:

- Yetkili kişi tarafından imzalı ve kaşeli başvuru dilekçesi,

- Yetkili kişi tarafından imzalı ve kaşeli başvuru formu,

- A tipi uluslararası gözetim şirketi belgesi,

- Radyasyon ölçüm görevlilerinin lisans diploması sureti, özgeçmiş ve RÖRK kursuna ait başarı belgeleri,

- Radyasyon ölçüm cihazlarının teknik özelliklerini gösteren belgeleri,

- Radyasyon ölçüm cihazlarının geçerli kalibrasyon belgeleri (24.3.2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ Madde 16 uyarınca taşınabilir radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonunun TENMAK tarafından yapılması gereklidir.),

- Radyasyon ölçümü sırasında muhtemel radyoaktif malzeme tespit edilmesi durumlarını ve alınacak önlemleri, bu gibi durumlarda uygulanmak üzere; kontrolü yapılan emtianın özelliklerine göre atılacak adımları, irtibat kurulacak kişilerin unvanları, adres ve telefon numaraları ile diğer sorumlu kişilerle haberleşme sistemine ilişkin bilgi ve talimatları içeren Tehlike Durumu Planı.

Eğer başvuru ücreti ödenmemiş ise, eski başvuruyu yok sayıp yeni bir başvuru oluşturabilirsiniz.

Eğer başvuru ücreti ödenmiş ise eksik olan evrakları e-posta ile Kurumumuza gönderebilirsiniz.

İletişim bilgileri için Bakınız 1.1.


Başvuru formlarına Kurumumuz müdahale edememektedir. 9.6’daki adımları izleyebilirsiniz.

Devir/satın alan kuruluş söz konusu cihazın fatura bilgileri uygunluk belgesi başvurusuna eklenmelidir.

Uygunluk belgesi başvurusunun NDK tarafından uygun bulunması halinde, NDK görevlileri tarafından yerinde inceleme yapılır.

Yerinde incelemede (Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Belgesi için);

  • SRÖ cihazlarının uygun yere monte edilmiş ve çalışır durumda olduğunu ve geçerli kalibrasyon belgeleri,
  • TRÖ cihazlarının çalışır durumda olduğunu ve geçerli kalibrasyon belgeleri,
  • Karantina sahasının ve geçici depolama kuyusunun hazırlanmış olduğu,
  • Karantina sahasının girişine görünür bir şekilde “Dikkat! Radyoaktif Malzeme Karantina Sahası” ve geçici depolama kuyusunun üzerine görünür bir şekilde “Dikkat! Radyoaktif Malzeme Depolama Kuyusu” levhalarının asılmış olduğu,
  • “Radyasyon Uyarısı Durumunda Yapılması Gerekenler”in hazırlanmış ve SRÖ cihazının kontrol ünitesinin bulunduğu alanda asılmış olduğu,
  • Tesiste radyasyondan korunma görevlilerinin bulunduğu

belgelenir ve gösterilir.

Yerinde incelemede (Radyasyon Ölçümü Yapabilme Uygunluk Belgesi için);

  • Radyasyon ölçüm cihazlarının çalışır durumda olduğu ve geçerli kalibrasyon belgeleri,
  • Tehlike Durumu Planı kapsamında radyoaktif malzeme tespit edilmesi durumunda yapılacak işleri ve gerekli irtibat bilgilerini içeren talimatları,
  • Radyasyon ölçüm görevlilerinin bulunduğunu

belgelemek ve göstermek gereklidir.

NDK tarafından nihai değerlendirme yapılır ve sonucun olumlu bulunması halinde kuruluşa, Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Belgesi ya da Radyasyon Ölçümü Yapabilme Uygunluk Belgesi verilir.

Başvuru belgeleri RKD tarafından incelenerek belgelerin uygun bulunması durumunda ilgili tesiste Denetim Dairesi tarafından yerinde inceleme süreci başlatılır. Süreç ilgili dairelerin iş programına göre değişiklik gösterebilir.

NDK görevlileri, yerinde inceleme yapmak üzere gelmeden önce kuruluşunuzu bilgilendirir.

RKG Yetkilendirme ve Yetkili Kişi Taahhütnamesi, gerekli alanlar doldurularak (Kuruluş Yetkilisi adı, soyadı, imza, Kuruluş adı ve adresi, RKG adı, soyadı, TC Kimlik No vs.) kuruluş yetkilisi ve RKG’lerin ıslak imzası ile imzalanmış olarak Kurumumuza posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

Diğer gerekli belgeleri uygunluk belgesi başvuru işleminizi yaparken E-Devlet aracılığı ile görebilirsiniz.

İnternet Sayfası: www.ndk.org.tr

Adres: Devlet Mahallesi, 85. Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE

Telefon: (312) 289 93 00

E-posta: ndk@ndk.gov.tr

İletişim Merkezi: 444 635 6

Radyasyon ölçüm sistemi uygunluk belgesi (RÖSUB), verildiği haldeki koşulların değişmemesi şartıyla 2 yıl için geçerlidir.

  • Radyasyondan korunma görevlisinin değişmesi,
  • Radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyon belgelerinin yenilenmesi,
  • Radyasyon ölçüm cihazlarının değişmesi,
  • Karantina sahası ve geçici depolama kuyusu ile ilgili değişiklikler,
  • Metal hurda malzemede yapılan ölçümlerde doz hızı 2 mR/saat (20 µSv/saat) değerinden fazla seviyelere ulaştığı durumlar,
  • Kapalı radyoaktif kaynak bulunması,
  • Belge sahibine ait bilgilerin (unvan ve iletişim bilgilerinin) değişmesi.

Kurumumuzca verilen, geçerli bir radyasyon ölçüm sistemi uygunluk belgesinin (RÖSUB) yenilenmesi için uygunluk belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden önceki üç ay içerisinde uygunluk belgesi başvurusu yapılması gerekmektedir.

E-devlet başvuru sayfasına www.türkiye.gov.tr ulaşabilirsiniz. Bakınız 3.4.

Uygunluk belgesi yenileme başvurusu yeni başvuru gibi değerlendirilir. Bakınız 3.5.

https://ndk.org.tr internet sayfamızdan aşağıda adımları takip ederek ulaşabilirsiniz.

> Hizmetlerimiz > Radyasyondan Korunma İşlemleri

Dozimetri Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi - https://www.ndk.org.tr/dozimetri-hizmeti-verecek-kuruluslarin-yetkilendirilmesi

Radyasyon Ölçüm Sistemleri Uygunluğuna İlişkin Yetkilendirme - https://www.ndk.org.tr/radyasyon-olcum-sistemleri-icin-yapilacak-yetkilendirmeler

Uluslararası Gözetim Şirketleri - https://www.ndk.org.tr/uluslararasi-gozetim-sirketlerinin-yetkilendirilmesi


Faaliyetlerinizi durdurmalı ve yeni başvuru yapmalısınız. Bakınız 3.5.

Faaliyetlerinizi durdurmalı ve yeni RKG’ye ait belgeler ile yeni RKG’nin iletişim bilgileri Kurum’a sunulmalıdır.

Kuruluşun yeni unvanının yer aldığı ticaret sicil gazetesinin ilgili sayısı ile yeni iletişim bilgileri Kurum’a sunulmalıdır.

E-devlet üzerinden adres değişikliği ile ilgili belediye vb. kuruluştan alınan belge sureti Kurum’a sunulur.

Faaliyetlerinizi durdurmalı ve yeni başvuru yapmalısınız. Bakınız 3.5.

Uygunluk belgesinin geçerlilik süresi dolmadığı takdirde uygunluk belgesinin yeniden düzenlenmesi işlemi yapılmalıdır.

  • Belge sahibinin talebi,
  • Belge sahibinin değişmesi,
  • İncelemede tespit edilen uygunsuzluğun verilen süre içerisinde giderilmemesi,
  • Yerinde inceleme ve başvuru sırasında Kurum’a yanıltıcı bilgi ve belge ibraz edildiğinin tespit edilmesi.

Kurum’a bildirim yapılır ve uygunluk belgesi iptal edilir.

Bir kuruluş tarafından alınan uygunluk belgesi başka bir kuruluşa devredilemez. Bu uygunluk belgesi, Kurum tarafından onaylanan kişilerin sorumluluğu altında ve başvuruda belirtilen adresteki faaliyetini kapsar.

Faaliyetlere ilişkin ölçüm, analiz, test, muayene, kalibrasyon ve benzeri hizmetleri, alanında akredite edilmiş olan ve varsa Kurum tarafından belirlenen ek şartları sağlayan kuruluşlardan temin etmek gerekmektedir.

Bakınız 11.2.

Yerinde inceleme sonucunda uygunluk koşullarına uyulmadığının, yükümlülük ve sorumlulukların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi durumunda uygunsuzlukların giderilmesi için en fazla 3 (üç) ay süre verilir. Uygunsuzluklar giderilinceye kadar tesise ithal metal hurda girişi yapılmasının uygun olmadığı TAEK tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilir.

Uygunluk belgesi kuruluşa resmi yazı olup, herhangi bir ek bandrollü uygunluk belgesi gönderilmemektedir.

Nükleer tesislerde işletici personel yetki belgesi almak için gerekli bilgi ve belgeler için bkz.

https://www.ndk.org.tr/nukleer-tesislerde-calisacak-personelin-yetkilendirilmesi-icin-gerekli-basvuru-belgeleri

Nükleer tesislerde işletici personel yetki belgesi belirli bir tesise ve/veya o tesise ait üniteye verilir. Başka bir tesiste görev yapmak isteyen kişiler için yeniden yetki belgesi başvurusu yapılması gerekmektedir.

Kuruluş, işletici personeli için başvuru belgeleri her aday için ayrı ayrı hazırlanmak koşuluyla toplu başvuruda da bulunabilir.

Araştırma reaktörü işletici personel yetki belgesi (kıdemli operatör, operatör) için hizmet bedeli için bkz.

https://www.ndk.org.tr/islem-ve-hizmet-bedelleri

Kuruluş, yeterlik sınavını başarıyla geçmiş olan işletici personel adayları için yeterlik sınavı tarihinden itibaren altı ay içinde Kuruma yetkilendirme başvurusunda bulunur.

Evet. Kıdemli operatör yetki belgesi sahibi kişiler, yetki aldıkları tesis için daha önce operatör yetki belgesine sahip oldukları alanda operatör olarak da görev yapabilirler. Ancak, hiçbir işletici personel işletme anında birden fazla görev veya sorumluluk üstlenemez.

Hayır. Hiçbir işletici personel işletme anında birden fazla görev veya sorumluluk üstlenemez.

İşletici personelin yetki belgesi geçerlilik süresi dolmadan en az üç ay önce Kuruluş yenileme için Kuruma başvurur.

İmalatçı Onayı almak için NDK’ye yapılacak başvurular için gerekli bilgi ve belgeler için bkz.

https://www.ndk.org.tr/imalatci-onayi-basvuru-belgeleri-ve-basvuru-rehberi

Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik olarak ekipman ve yarı mamullerin imalatına ilişkin düzenleyici kontrol, Nükleer Düzenleme Kurulunun 5/10/2022 tarihli ve 2022-61/4 sayılı kararı ile 20/9/2023 tarihli ve 2023-76/4 sayılı kararları çerçevesinde yürütülmektedir. Buna istinaden;

  • Sınırlı Çalışma İzni koşulu olarak belirlenmiş 49 ekipmanın ve bunlardan Güvenlik Sınıfı 1 olanların yarı mamullerinin,
  • Güvenlik Sınıfı 1 olan diğer ekipman ve yarı mamullerinin,
  • Güvenlik Sınıfı 2 ve 3 olan ekipmanın,

onaylı imalatçılarda imal ettirilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamdaki imalatçılar İmalatçı Onay Belgesi almakla yükümlüdür.

İmalatçı onay belgesi almak isteyen yabancı firmalar başvuru ücretlerini Amerikan Dolar ($) döviz cinsinden yatırmak zorundadır. Ancak mücbir sebeplerin olması ve Kurumun uygun bulması halinde başvuru ücreti TL cinsinden yatırılabilecektir. Başvuru ücretinin TL olarak yatıracak yabancı firmalar için hizmet bedeli ödemesi, ödemeyi gerçekleştirmek istenen tarihteki T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen ABD Doları (USD) günlük efektif satış kuru (Efektif Satış) üzerinden TL olarak Kurum banka hesabına gerçekleştirilmesi gerekmektedir. T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen ABD Doları (USD) günlük efektif satış kuru bilgisi için Web sitesini aşağıda bulabilirsiniz;

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/EN/TCMB+EN/Main+Menu/Statistics/Exchange+Rates/Indicative+Exchange+Rates

Türk Lirası için Kurumun banka hesap bilgileri:

Alıcı Adı: Nükleer Düzenleme Kurumu (Nuclear Regulatory Authority)

Alıcı Adresi: Devlet Mahallesi, 85. Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE

Banka: T.C. Ziraat Bankası

Banka Bölümü: T.C. Ziraat Bankası Kamu Kurumsal Şube

Hesap Türü: TL Hesabı

BIC/SWIFT Kodu: TCZBTR2A

IBAN: TR10 0001 0017 4588 3930 2750 04

Nükleer Düzenleme Kurumu Banka Hesap Bilgileri:

Receiver Name: Nükleer Düzenleme Kurumu (Nuclear Regulatory Authority)

Receiver Address: Devlet Mahallesi, 85. Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE

Bank: T.C. Ziraat Bank

Bank Division: T.C. Ziraat Bank Kamu Kurumsal Şube

Account Type: USD Account

IBAN: TR 37 0001 0017 4588 3930 2750 03

BIC/SWIFT Code: TCZBTR2A


Nükleer tesisler için nükleer yapı denetim kuruluşu yetki belgesi almak için NDK’ye yapılacak başvurular için gerekli bilgi ve belgelere şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.ndk.org.tr/yetkilendirme-icin-gerekli-basvuru-belgeleri-ve-basvuru-rehberi

Nükleer yapı denetim kuruluşu yetki belgesi almak isteyen yabancı firmalar başvuru ücretlerini Amerikan Dolar ($) döviz cinsinden yatırmak zorundadır. Ancak mücbir sebeplerin olması ve Kurumun uygun bulması halinde başvuru ücreti TL cinsinden yatırılabilecektir. Başvuru ücretinin TL olarak yatıracak yabancı firmalar için hizmet bedeli ödemesi, ödemeyi gerçekleştirmek istenen tarihteki T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen ABD Doları (USD) günlük efektif satış kuru (Efektif Satış) üzerinden TL olarak Kurum banka hesabına gerçekleştirilmesi gerekmektedir. T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen ABD Doları (USD) günlük efektif satış kuru bilgisi için Web sitesini aşağıda bulabilirsiniz;

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/EN/TCMB+EN/Main+Menu/Statistics/Exchange+Rates/Indicative+Exchange+Rates

Türk Lirası için Kurumun banka hesap bilgileri:

Alıcı Adı: Nükleer Düzenleme Kurumu (Nuclear Regulatory Authority)

Alıcı Adresi: Devlet Mahallesi, 85. Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE

Banka: T.C. Ziraat Bankası

Banka Bölümü: T.C. Ziraat Bankası Kamu Kurumsal Şube

Hesap Türü: TL Hesabı

BIC/SWIFT Kodu: TCZBTR2A

IBAN: TR10 0001 0017 4588 3930 2750 04


Nükleer Düzenleme Kurumu Banka Hesap Bilgileri:

Receiver Name: Nükleer Düzenleme Kurumu (Nuclear Regulatory Authority)

Receiver Address: Devlet Mahallesi, 85. Cadde No:5 Çankaya/ANKARA/TÜRKİYE

Bank: T.C. Ziraat Bank

Bank Division: T.C. Ziraat Bank Kamu Kurumsal Şube

Account Type: USD Account

IBAN: TR 37 0001 0017 4588 3930 2750 03

BIC/SWIFT Code: TCZBTR2A

Nükleer tesislerin yetkilendirilmesine ilişkin bilgilere https://www.ndk.gov.tr/nukleer-tesislerin-yetkilendirilmesi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Hamileliği belirlenmiş kadın çalışan, çalışma şartlarının yeniden düzenlenebilmesi amacıyla yönetimi haberdar eder. Hamileliğin bildirilmesi kadın çalışanın çalışmasına engel teşkil etmez, gerekiyorsa çalışma koşulları yeniden düzenlenir. Bu nedenle, doğacak çocuğun alacağı dozun mümkün olduğu kadar düşük düzeyde tutulması sağlanır ve toplum için belirlenen doz sınırlarına uyulur. Emzirme dönemindeki kadın çalışanlar, radyoaktif kontaminasyon riski taşıyan işlerde çalıştırılmaz.

Bu konunun Kurumumuz ile hiçbir ilgisi yoktur. Lütfen kuruluşunuz ile iletişime geçiniz.

Kurumumuz, Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği hükümleri gereğince iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile ilgili faaliyetlerde düzenleyici ve denetleyici görevler yürütmektedir.

Baz istasyonları, hava trafiği kontrol radarları, mikro dalga fırınlar, TV istasyon direkleri, telsiz telefonlar, bilgisayar ekranları, elektrikli ev ve mutfak araçları, güç hatları, MR görüntüleme sistemleri ve yüksek frekanslı nakil hatları iyonlaştırıcı olmayan radyasyon kaynaklarıdır.

Bu nedenle bahsi geçen alanlar, iyonlaştırıcı radyasyon üretilmesine neden olacak radyasyon kaynağı içermediğinden Kurumumuz düzenleyici ve denetleyici faaliyetleri kapsamına girmemektedir.

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ile ilgili düzenlemeler, 24/07/2010 tarihli ve 27651 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyonun Olumsuz Etkilerinden Çevre ve Halkın Sağlığının Korunmasına Yönelik Alınması Gereken Tedbirlere İlişkin Yönetmelik”te yer almaktadır, bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan bilgi talebinde bulunabileceği değerlendirilmektedir.

Radyoloji laboratuvarlarında oluşan ozon ve azot oksit gazlarının konsantrasyon değerleri eşik değerlerin altında olduğundan ihmal edilebilir düzeydedir. Bu nedenle söz konusu laboratuvarlarda radyasyon uygulamaları sonucu ortaya çıkan zararlı ve zehirli gazların uzaklaştırılmasına yönelik bir havalandırma sistemi kurulması zorunlu değildir.

Ancak radyasyon güvenliğinin iş güvenliği kültürüyle bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. İş güvenliği kültürü; çalışma sırasında insan sağlığına zarar verebilecek tüm unsurlardan korunmayı ve çalışma ortamının iyileştirilmesini hedef alan sistemli tüm faaliyetleri kapsadığından, çalışma alanında havalandırma sisteminin bulundurulması hijyen açısından zaruri hale gelmektedir.

Radvoloji uygulamalarının yürütüleceği klinik ve muayenehanelerde ısıtma-soğutma-havalandırma tertibatları ile alakalı standartlar veya zaruri yasal gereksinimler Kurumumuz lisanslama şartları ile ilişkili olmayıp Sağlık Bakanlığının veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konu ile ilgili yönetmelikleri incelenmelidir.

Dosya